Citesc, deci sunt sexy...dar ce rămîne cu scrisul?

Ultimul timp am observat așa o tendință pe o rețea socială, aia cu timeline, ilustrarea ideilor prin imagini stil troll si share-uirea imaginelor 9gag. Dacă sincer cîteva zile am făcut un studiu referitor la ce înseamnă troll face, sau facepalm, am stat și o dată pe 9gag vreo 10 minute.Ideea că, fiind în China un an întreg și neavînd acces la Facebook și alte rețele sociale ale lumei, te trezești că ai scăpat destul de multe chestii. Cum n-ar fi toate chestiuțele astea fac parte din cultură , virtuală  ori socială, cum nu s-ar numi, în orice caz  orice referință culturală pe care o întimpin pentru prima oară (și mă găsesc unica care nu "ftîknește") mă face să mă simt de parcă fac parte din altă societate, un fel de outkast.Și iată văzînd aceste imagini purtătoare de uber idei, mi-am dat seama, că pentru a salva timpul și a simplifica comunicarea (exemplul cel mai relevant este twitterul - limita 140 de caractere), noi pur și simplu degradăm. Eu totalmente sunt deacord pentru dezvoltarea imaginației si umorului și abilități paint, însă mă întreb cînd cunoscuții/prietenii mei ultima dată au scris ceva mai lung de 140 de caractere sau un statut Facebook. După ce absolvim liceul, nu mai dezvoltăm scrisul creativ, iar după ce absolvim universitatea suntem bucuroși că am scăpat de scrisul academic, și rămîne doar la lucru o prezentare doua în ppt care deseori sunt idei pe punctișoare sau/și buline(sigur depinde de job).Respect oamenii care scriu blogg-uri regulat, în primul rînd pentru faptul că se dezvoltă prin scrisul cela, prin redactare, prin stimularea creierului de a închega mai mult de 2 propoziții într-un text logic și coerent, și-n al doilea rînd pentru ideile pe care le transmit, mai ales cînd ideile sunt ceva firesc și nu au un motiv comercial sau de a aduna cît mai multe like-uri. Însă luînd în considerație majoritatea care nu o face- elementar simt că cu așa tempouri vom ajunge să nu ne putem exprima ideile, a le dezvolta, a le structura, a comunica.Iată două beneficii, pe care le cred foarte importante, de ce ar trebui să scriem în mod regulat:1. Educațional- Scrisul ca o tehnică de generare, exprimare și prezentare a ideilor.- Scrisul regulat te ajută să vorbești şi să gândești mai coerent și eficace.  La fel contribuie la îmbunătățirea organizării ideilor, exprimarea lor în mod simplu și laconic.- Dacă dorești să scrii în altă limbă decît cea maternă, scrisul te ajută să înveți mai ușor limba respectivă.2. Emoțional

- Degajare morală și emoțională (de exemplu: scrisul în format de diary, blogging).- Dezvoltarea ideilor - meditînd și scriind pe hîrtie ideile care îți vin, apar revelații la care nici nu te așteptai, sau îți modifici anumite viziuni sau puncte de vederi preconcepute.
Așă că, cititorule, iată o provocare pentru tine: timp de o săptămînă, în fiece zi scrie cîte un textișor de vreo 400-500 de cuvinte (postarea dată are aproape 550 de cuvinte și am petrecut o oră să o finalizez). Scrie despre orice îți vine în cap, ce ți s-a întîmplat în ziua ceea, sau ce simți, setează-ți obiective, revizuiți-le, scrie o istorioară, fă un studiu pe o temă care te interesează și scrie despre ea, etc.

Scrie în caiet sau în comp, sau în blogul tău privat. Însă scrie...Scrie! pentru că de aceasta depinde inteligența întregii generații  Republic of Facebook.  

Previous
Previous

Мама, меня професоаря посадила за третью банку!

Next
Next

I'm home or am I?